Har du hört talats om facket?

Ett fackförbund är något som man kanske bara hört talats om men vet egentligen inte vad det är.
Om man precis kommit ut från skolan och ska kastas in i arbetslivet så finns det en stor risk att man inte hört talats om vad ett fackförbund är för något.

Vidare så arbetar man i något år och sedan på grund av en meningsskiljaktighet med sin arbetsgivare så blir man uppsagd, väl framme hos arbetsförmedlingen så frågar dom vilket fackförbund man är med i som det vore det allra naturligaste i världen.

Full med frågetecken får man reda på att ett fackförbund hade först och främst hjälpt en med att få behålla jobbet och löst konflikten med sin arbetsgivare om det hade gått. Man hade även fått hjälp ekonomiskt med en inkomstförsäkring som kallas A-kassa så man hade haft gott och väl ett år på sig att hitta annat arbete.

Istället kastades man in i bidragsvärlden där man fick aktivitetsbidrag från försäkringskassan samtidigt som man fick komplettera med ekonomiskt stöd från kommunen.
För att du ska undvika detta tragiska scenario så får du grundläggande information om vad ett fackförbund är och vad det innebär.

Facket är en sammanslutning av mindre föreningar inom en viss bransch som arbetar gentemot arbetsgivare för att skapa bättre arbetsförhållanden för anställda.
Det finns ett fackförbund för varje bransch eller vissa få som arbetar för alla branscher så arbetar du med statliga uppdrag så väljer du inte samma fackförbund som en byggarbetare.

Facket skapar kollektivavtal och uppdaterar dessa regelbundet så att arbetsgivare sköter sig gentemot sina anställda. Man kan även få juridiskt stöd och rådgivning när det behövs.

Om man blir arbetslös så har facket en inkomstförsäkring som numera även går att ta separat utan att gå med i facket, den fungerar likadant oavsett över hela landet och ger upp till 80% av din senaste genomsnittliga lön du haft under året om du uppfyller grundläggande krav.