Korslimmat som konstruktionsmaterial

Trä är ett förnybart material som har liten miljöpåverkan och skiljer sig en hel del från andra alternativ.
Det går långsam framåt när det gäller utvecklingen av träbyggnationer, vilket inte gynnar hållbara framtidsvisioner.
Mer utarbetade metoder krävs för att det ska kunna bidra till samhällsutvecklingen.

Syftet varför man vill använda träprodukter till att bygga med är för att det genererar mindre koldioxidutsläpp och är återvinningsbart eller kan omvandlas till energi.
KL-trä är en produkt som är lätthanterlig och flexibel när den används till byggen, tillverkningstiden är lång men ger i sin tur väldigt kort konstruktionstid.
Nackdelen med korslimmat trä är materialets totalhöjd där man får utveckla lösningar som fungerar bättre än vad dom gör idag.

För att lösningar ska kunna utvecklas så krävs det att man använder sig mer utav materialen så att kravet ökar på utvecklingen.
Detta ger ekonomiska fördelar till tillverkare och mer spelrum till att utveckla produkterna.
Många är definitivt övertygade om att KL trä har en ljus framtid som byggmaterial och att det kommer vara ett föredraget material.

Ljud och höjdkrav är det som oftast begränsar användandet av trä i byggnationer, även bärförmåga och röta är faktorer som gör att trä väljs bort.
Metoden för att tillverka klträ kom till Sverige på nittiotalet och då hade materialet redan börjat användas flitigt på sina platser i Europa.
Det påminner väldigt mycket om samma metod som man tillverkar limträskiva på fast mer utvecklat där man lägger det i lager korsande vartannat.

Slutresultatet blir ett väldigt stabilt och lätthanterat byggmaterial som har låg vikt i förhållande till sin bärighet.
Det finns etablerade tillverkare av KL-trä i Sverige bland annat Nissabo som även är stora inom limfog.
I framtiden kommer större delen av nybyggen göras med KL-trä eftersom det är ett bra miljöval och sänker kostnaderna på byggena på grund av den korta monteringstiden.